overzicht

Interview Radio één

24.09.2019 - In the press
“Ik heb mijn ex-vriend geschaduwd toen we uit elkaar gingen om te bewijzen dat hij loog over zijn verblijfplaats. Daarna ben ik privédetective geworden, omdat het beroep mij wel lag”, vertelt Sophie Vanslambrouck. Ondertussen runt ze haar eigen detectivebureau met vier kantoren over het hele land. Sophie vertelt Bij Debecker alles over haar bijzondere beroep.

Wie doet er nu beroep op zo’n privédetective? ” Dat gaat van particulieren tot bedrijven, telkens andere vragen. Diefstalonderzoek, ziekteverzuim van werknemers, oneerlijke concurrentie, contractbreuk, … Het is heel uitgebreid welke vragen we krijgen”, vertelt Sophie.

“Ook particulieren komen bij ons langs. Overspel is sinds 2007 niet meer strafbaar, maar het gebeurt wel nog dat we daarvoor iemand moeten schaduwen en dat is dan vooral voor verkrijgen van onderhoudsgeld.”

Boven arts?

Als een huisarts een patiënt arbeidsongeschikt vindt, maar een privédetective gaat achter die patiënt aan op vraag van de werkgever: kan een privédetective dan boven de bevindingen van een huisarts gaan, want die zijn toch niet medisch geschoold en kunnen toch niet zomaar een medische bevinding beoordelen? Dat was de vraag die een huisarts stelde.

“Wij mogen geen onderzoek doen naar de gezondheidstoestand van iemand, maar als iemand in ziekteverlof is en er is een vermoeden van zwartwerk tijdens dat ziekteverlof, dan mogen wij wél een onderzoek opstarten”, verduidelijkt privédetective Sophie Vanslambrouck.