Ziek is niet atijd ziek... ziekteverzuim van werknemers

29-05-2017
Vroeg in de ochtend, ergens in Vlaanderen. Vanuit zijn wagen houdt een privédetective de omgeving scherp in de gaten. Een wagen komt de straat ingereden en stopt in de buurt van een woning, de bestuurder blijft zitten. Even later komt de bewoner van de woning buiten in werkkledij en stapt in de wachtende wagen. Bij vertrek zet de detective de achtervolging in, en volgt de wagen tot deze aankomt bij een bouwwerf. Beide mannen laden hun gereedschap uit en beginnen te werken. In tegenstelling van wat u op het eerste zicht zou denken, is dit geen scene uit een nieuwe Vlaamse TV-reeks, maar komen situaties als deze bij ons kantoor regelmatig voor. En u zal zich ook afvragen wat het zo interessant maakt om twee bouwvakkers te volgen. Niets eigenlijk, ware het niet dat één van hen op papier (doktersbriefje) ziek is, althans, dat is wat hij zijn werkgever wil doen geloven.

Regelmatig wordt ons kantoor gecontacteerd door KMO’s die te kampen hebben met frauduleus zieke werknemers. De werkgever moet een zieke werknemer de eerste maand zelf betalen (gewaarbord loon), daarna komt de ziekteverzekering tussen. Ook kan hij de werknemer niet zomaar ontslaan. Voor ontslag is een reden nodig en moet tevens een ontslagvergoeding worden betaald, die in de meeste gevallen hoog oploopt.

Door beroep te doen op een privédetective kan de werkgever op een perfect legale manier de ‘zieke’ werknemer ontslaan en zich zo veel geld en stress besparen. De rapporten van onze vaststellingen gelden tevens voor de rechtbank, mocht het zo ver komen. Ook geeft de werkgever een signaal naar zijn andere werknemers, waardoor onwettig ziekteverzuim binnen zijn bedrijf in de toekomst…hopelijk tot het verleden behoort.
Terug
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie

SV Investigations


Head Office:
Ninoofsesteenweg 107
1755 Gooik
Belgium

Branch Offices:
Diegem (Brussels Airport)
Waterloo
Wavre

GSM:  +32 478 240 030
  +32 475 205 994
E-mail: