Kleine kinderen kleine problemen. Grote kinderen...

28-03-2017

Laatst werden wij gecontacteerd door een bezorgd ouderpaar. Hun dochter, net achttien en studerende aan de hoge school was via het internet in contact gekomen met een prille veertiger. Voor de ouders op zich al een vervelende situatie, maar nog erger voor hen dat zij sinds kort niet meer naar de les ging en in plaats van gedurende de week op haar studentenkamer in Brussel te verblijven, was ingetrokken bij haar geliefde. Al na enig speurwerk ontdekten de ouders zelf dat de man geregeld pelgrimstochten naar Santiago de Compostella ondernam en confronteerden de dochter hiermee, die hierop prompt elk contact met hen verbrak. De grote vrees van de ouders was dan ook dat hun dochter op een dag zonder enig spoor het land zou verlaten met alle gevolgen van dien.  

 

Waar staat u als ouder wettelijk in zo'n geval? 

 

Het antwoord op deze vraag is kort: nergens. In eerste instantie trokken de ouders naar de politie om klacht in te dienen te de minnaar van hun dochter wegens manipulatie, doch onverrichterzake. Als meerderjarige is zij vrij om te gaan waar ze wil en is ze niet schoolplichtig.

 

Detective inschakelen als laatste optie?

 

Ook wij kunnen in dit geval wettelijk niets doen voor deze ouders. Om haar op te sporen moet ze immers eerst spoorloos zijn, hetzij in het binnen- of buitenland. Wel raadden we hen aan om een gesprek te hebben met een advocaat vertrouwd met deze materie, in verband met hun plichten als ouder, wat zij intussen deden. We vroegen hen ook ons van de situatie op de hoogte te houden, omdat voor ons elke ervaring telt, om ze eventueel aan te wenden in de toekomst.

 

De ouders hebben ons enkele weken later gecontacteerd om te zeggen dat zij onze raad hebben opgevolgd om inlichtingen in te winnen bij een advocaat en dat zij intussen opnieuw al contact hebben gehad met de dochter.

In dergelijke gevallen is het zeer moeilijk voor de ouders maar wij raden aan om geen druk of dwang uit te oefenen, het werkt steeds omgekeerd. Probeer geduld uit te oefenen en te relativeren. In emotionele momenten kunnen ouders eveneens de verkeerde beslissingen nemen en raden wij aan om met de juiste personen contact op te nemen om erover te praten.  

Terug
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie

SV Investigations


Head Office:
Ninoofsesteenweg 107
1755 Gooik
Belgium

Branch Offices:
Diegem (Brussels Airport)
Waterloo
Wavre

GSM:  +32 478 240 030
  +32 475 205 994
E-mail: