Bewakingsbeelden verspreiden via sociale media

24-04-2017

"Mountainbike van €7.500 gestolen, eigenaar zet dieven te kijk op Facebook"

 

"Dief steelt volle kassa tijdens basketbalwedstrijd, club zet beelden online"

 

Voorbeelden van titels zoals hierboven aangehaald komen de laatste tijd steeds vaker voor in onze dagelijkse krant. Men looft zelfs beloningen uit aan eventuele tipgevers. Maar mag dit wel? Kan ik als slachtoffer van een misdrijf de beelden ervan op het internet gooien, en zo niet, waaraan maak ik mij schuldig aan?

 

De privacycommissie is duidelijk over het gebruik en verspreiden van camerabeelden.

De wetgeving is er om burgers, dus ook vermoedelijke daders te beschermen. Het is aan de politie om onderzoek te voeren en enkel de parketten en onderzoeksrechters zijn gemachtigd om onder voorwaarden beelden te verspreiden bij wijze van opsporing, in de juiste context. Wie beelden maakt van een misdrijf mag deze dus enkel aan de politie geven.

 

Wat zijn de consequenties als ik zelf de beelden verspreid?

 

Beslist u toch om bewakingsbeelden te gaan verspreiden, begaat u een inbreuk op de privacy van de gefilmde personen. U gebruikt de beelden immers zonder expliciete toestemming, hetgeen u een (straf)klacht kan opleveren. En mocht het dan toch tot een identificatie leiden, kan de dader de schending van zijn privacy inroepen en in de meest extreme gevallen zelfs een veroordeling ontlopen. En u riskeert ook nog een tweede keer slechtoffer te worden, want naast de schade opgelopen door het misdrijf kan u ook nog een boete krijgen die kan oplopen tot €6.000. Men mag immers niemand beschuldigen van bepaalde feiten zonder dat de dader door de rechtbank veroordeeld is.

Terug
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie

SV Investigations


Head Office:
Ninoofsesteenweg 107
1755 Gooik
Belgium

Branch Offices:
Diegem (Brussels Airport)
Waterloo
Wavre

GSM:  +32 478 240 030
  +32 475 205 994
E-mail: