Wat als u een factuur ontvangt van een bedrijf waarvan u niets heeft besteld?

02-11-2017
Wat kan ik doen wanneer ik een factuur ontvang van een bedrijf waarvan ik niets heb besteld?
U heeft tenslotte nooit een bestelling geplaatst bij dat bepaalde bedrijf.
En wat is een schijnmandaat?

Of u nu particulier of een bedrijf bent, het overkomt iedereen.

Wanneer u bijvoorbeeld van een leverancier een factuur ontvangt die niet overeenstemt met de geplaatste bestelling (er kan te veel aangerekend worden dan er werd geleverd) dan weet u dat u de factuur dient schriftelijk te protesteren. Standaard moet dit gebeuren binnen de 8 dagen na ontvangst. Wanneer u niet protesteert dan wilt dit zeggen dat u akkoord gaat met de factuur en dient u deze te betalen.
Als zelfstandige of bedrijf bestaat er een plicht om te reageren wanneer u niet akkoord gaat met de factuur. Ook wanneer u een factuur ontvangt van een bedrijf waarmee u nooit een overeenkomst heeft afgesloten en/of bestelling heeft geplaatst.

De bewijslast ligt immers bij de tegenpartij om aan te tonen door middel van een overeenkomst, bestelbon of een leveringsbon.

Het kan eveneens gebeuren dat een werknemer een overeenkomst heeft afgesloten. Wanneer dit het geval is dan moet er worden nagegaan of deze persoon een geldig mandaat heeft of niet. Indien het personeelslid niet gemachtigd is kan men spreken over een schijnmandaat.

Een schijnmandaat of een schijnvertegenwoordiging ontstaat wanneer er iemand de schijn wekt dat hij/zij gemachtigd is om een bepaalde handeling namens de firma te stellen. M.a.w. wanneer de persoon zegt dat hij/zij als lasthebber kan optreden. Dit kan hij/zij doen door een document te ondertekenen en er de bedrijfsstempel op te plaatsen.

U zou de factuur alsnog kunnen protesteren met het argument dat deze persoon niet bevoegd was om een bestelling te plaatsten. Indien de schijn echter werd gewekt dat het personeelslid als uw lasthebber optrad, zal u alsnog verplicht zijn tot betaling van de factuur.

Het beste is dat er steeds bij ondertekening van een document de naam en de functie van de betrokkene te laten vermelden.
Terug
Deze website wilt gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren. Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden. Aanvaarden Meer informatie

SV Investigations


Head Office:
Ninoofsesteenweg 107
1755 Gooik
Belgium

Branch Offices:
Diegem (Brussels Airport)
Waterloo
Wavre

GSM:  +32 478 240 030
  +32 475 205 994
E-mail: